Sådan får du et mere bæredygtigt tøjforbrug

fffff
 

Fordi tøjindustrien er en af verdens største miljøskurke, er det også et område, hvor vi som forbrugere nemt kan gøre en stor forskel. Det er et mantra for Lama Juma, som har været en af de drivende kræfter til at udbrede byttemarkeder over hele Danmark.

– Meget af vores tøj forlader ikke engang klædesskabet, fortæller Lama:

– Vi køber mere end vi har brug for, og ofte bliver det solgt meget billigt, fordi det bliver produceret til at blive slidt op eller nusset hurtigt – så vi kan komme ud og købe noget mere.

Tøjmængderne er uhyrlige og bomuld er beskidt
Lige nu køber vi danskere 16 kg nyt tøj om året, hvilket er 4 gange så meget som for 20 år siden.

– Størstedelen bliver smidt ud, langt før tøjet er slidt op, fortæller Lama.

Rigtig meget af vores tøj er lavet af bomuld, og det bør give stof til eftertanke, for uhyrlige vilkår for verdens bomuldsproducenter og et enormt forbrug af vand, pesticider og insektgifter stammer fra produktionen af bomuld.

Bomuld er den suverænt mest sprøjtede afgrøde i verden og kun en til to procent af verdens bomuld er dyrket økologisk. Få et overblik over forskellen på økologisk og konventionel bomuld i denne grafik fra Danmarks Naturfredningsforening.

Reduce, reuse and recycle

Løsningen er, i følge Lama, at vi bliver meget bedre til at bruge det tøj, der allerede er produceret, i stedet for at hive nye ressourcer op af jorden.

– Halvdelen af mit tøj er fundet på byttemarkeder eller i genbrugsbutikker, og der er heldigvis meget man selv kan gøre for at sikre en bedre udnyttelse af vores ressourcer, forklarer Lama.

– Reduce, Reuse og Recycle er den tommelfingerregel,  jeg plejer at huske på. Kan man huske at efterleve disse tre ord, der betyder reducer, genbrug og genanvend, er man allerede godt på vej.

1. Reduce
Køb færre ting. Når du køber nyt, så vælg holdbare produkter i god kvalitet. Gå efter tøj, der er lavet af økologisk bomuld eller hvor der er brugt færre kemikalier i produktionen. Se efter GOTS mærket, Svanemærket og Øko-Tex mærket.

2. Reuse
Køb tøj brugt og giv dit eget tøj videre, når du ikke længere bruger det. Brug genbrugsbutikker, loppemarkeder og byttemarkeder.
Der er også mange apps, der gør det nemt at genbruge, som Den Blå Avis, Gul og Gratis, Trendsales og Sharepeeps.

Se for eksempel Sustainable Livings anmeldelse af tre gode apps til bytte og genbrug.

3. Recycle
Når tøj og andre tekstiler, som håndklæder og lagner, er slidt op, kan de stadig få et nyt liv, hvis du afleverer dem til genanvendelse. Tøj, håndklæder og hullede sokker kan alt sammen afleveres hos eksempelvis H&M, som en med i I.COllect ordningen, I:CO-system, hvor fibrene kan væves ind i nyt stof eller bruges til isolering.

Se også de to andre, korte videor om vejen et bæredygtigt tøjforbrug, som Sustainable Living har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, i samarbejde med Miljøpunkt Østerbro. De varer kun 2 minutter!

Scroll to Top