Har du tænkt over, at mennesket er den eneste art på kloden, der skaber affald?
Det er ret tankevækkende, og man kan mene, at vi simpelthen ikke har indrettet os intelligent nok, når vi ikke kan finde ud af at genanvende vores råmaterialer uden at brænde enorme mængder ressourcer af i forbrændingsanlæg eller skabe giftig deponi. (Læs mere: Derfor skal du kende Cradle To Cradle)
Men selv om vi fortsat forbruger og smider ud i stor stil, så affaldssorterer vi heldigvis også mere og mere, sådan at nogle af de dyrebare materialer kan genanvendes eller reddes til ny produktion.
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan man skal sortere – og vi har taget udgangspunkt i reglerne fra Københavns Kommune.
Så hvordan er det nu med havregrynsposen, pizzabakken og plastikemballagen til fiskefarsen? Hvor rene skal materialerne være, for at de kan genanvendes og kan det passe, at vi skal bruge energi og vand på at rengøre materialerne inden vi smider dem ud? Og hvornår mon vi får mulighed for at sortere vores organiske affald, sådan at det kan udnyttes til biogas?
Få et overblik her:[/vc_column_text]
DAGRENOVATION – DE SØLLE RESTER
… er alt det affald, du ikke sorterer fra til genanvendelse. Denne pose skal altså være så lille som mulig. Det bliver kørt til forbrændingsanlægget og bliver brugt til fjernvarme og energi. Dermed går det ikke helt til spilde, men vores råmaterialer bliver langt bedre udnyttet, hvis vi genanvender det – så jo mindre, der havner i denne affaldsspand, jo bedre!
Dagrenovation er fx:
– Madaffald (hvis du ikke har mulighed for at sortere bioaffald, hvor du bor).
– Papir og pap, der er snavset af mad, som f. eks mælkekartoner og pizzabakker
– Bleer og hygiejneaffald
BIOAFFALD – DET ORGANISKE GULD
De rådne gulerødder, kaffegrumsen og kartoffelskrællerne er ressourcer, der kan bruges til at lave energi og til værdifuld kompost. Alt madaffald kan laves om til gas. I biogasanlægget bliver det omdannet til energi, og biprodukterne bliver til muld, som vi kan udvinde nitrogen og fosfor af. Det er meget værdifulde organiske stoffer for landbruget, og muldet kan sikre, at vi får ført dem tilbage i jorden. Samtidig skånes miljøet fra farlige drivhus- og metangasser. Desuden brænder det våde madaffald ikke særlig godt – så det giver slet ikke mening at sende det til forbrændingsanlægget. (Læs mere: Det organiske guld.)
I nogle kommuner kan man sortere bioaffald fra allerede, og især hvis du bor i villa, men på dette område er der plads til forbedring mange steder. Bor du i lejlighed i København, er der heldigvis lys forude. På Kommunens hjemmeside lover man, at beboerne i byens lejligheder fra sensommeren 2017 også får lov til at aflevere deres organiske affald.
Organisk affald er fx:
– Alt madaffald uden fødevareemballage både tilberedt og råt.
– Frugt og grøntsager, kød, knogler og ben, fisk og skaldyr
– Æg og æggeskaller
– Afskårne blomster
– Brugt køkkenrulle
– Kaffe og kaffefiltre, teposer og teblade.
PLASTIK – NU BÅDE HÅRD OG BLØD
1 kilo genanvendt plast sparer klimaet for 4 kilo CO2-udledning. Det svarer til den mængde CO2, der udledes til miljøet, når et kraftværk afbrænder 30 kg kul. Så når du sorterer 1 kg plast og sender det til genanvendelse i stedet for at sende det til forbrænding, er du med til at begrænse klimaforandringerne. Samtidig er plast en af de helt store miljøskurke. Havene er efterhånden en stor plastiksuppe, og plastik i naturen udgør et enormt globalt problem.
Så det giver masser af mening, at vi sender plast til genanvendelse – og at vi selvfølgelig sikrer, at intet af det havner i naturen.
Fra 1. maj 2017 blev det muligt også at aflevere blød plast i beholderen til hård plast i Københavns Kommune, så endnu mere plastik bliver genanvendt. Jubiii.
Plastik er fx:
– Beholdere/dunke fra opvaske- og mildere rengøringsmidler og vaskemidler
– Plastikflasker uden pant
– Beholdere/bakker til opbevaring af mad – uden madrester
– Slikposer, plastikposer, plastindpakning
– Bobleplast
– Din gamle opvaskebalje
Nej tak til:
Der er undtagelser for en række ting, der er uhygiejnisk, giftigt eller sammensat med andre materialer.
– Alt, hvad der er uhygiejnisk. Din tand- toilet- og opvaskebørste skal til forbrændingen.
– PVC, som f. eks. gamle ringbind eller gummistøvler.
– Sammensatte produkter, der ikke kan skilles ad, som videobånd.
– Makeup-beholdere, malerspande og andre beholdere, hvis indhold kan indholde skadelige kemikalier (farligt affald)
Hvor rent skal det være?
Det skal være skrabet rent for madrester og drypfrit fra eventuelle olier eller lage. Skyl eventuelt madbeholdere i koldt vand eller i resten af opvaskevandet.
METAL – SMELTES OM TIL NYE PRODUKTER
En aluminiumsdåse kan blive til en ny af slagsen, og tilstrækkelig mange fyrfadslys kan blive til en ny cykel. Metaller er dyrebare råmaterialer, der kan smeltes om og bruges igen og igen. Og det er en rigtig god forretning både økonomisk og miljømæssigt.
Det gode er, at metallet smeltes ved meget høj varme, så materialer, der eventuelt er sat sammen med metallet, bliver brændt væk ved de høje temperaturer. Så selv om en hammer, saks eller en skruetrækker har håndtag af fx træ eller plast, skal det stadig afleveres som metal.
Cykler og andre store metalprodukter, som ikke kan være i skraldespanden afleveres til storskrald.
Metal er fx:
– Tomat- tun- og makreldåser
– The og kaffe dåser
– Lysestager
– Værktøj (også med træhåndtag eller plastik på)
– Gryder og pander
– Magasinholdere
Hvor rent skal det være?
Det skal (ligesom plastik) være skrabet rent fra madrester og drypfrit fra olielage.
PAPIR – BLIVER TIL NYT PAPIR
Papir, der kommer i genbrugscontaineren bliver til nyt papir. Det gælder det samme som for pap, at alt papir, der ikke er snavset af madrester skal i papircontaineren.
Papir er fx:
– Kuverter – også rudekuverter
– Reklamer
– Pocketbøger
– Magasiner og aviser
– Alt papir, der ikke er snavset.
Nej tak til:
– papir der er fedtet ind i madrester
PAP – BLIVER TIL NYT PAP
Pap og papir er ikke det samme, har forskellige egenskaber og sælges adskilt. Derfor skal det i forskellige beholdere. Det koster meget energi og råstoffer i form af træ og vand at producere nyt pap. Når vi afleverer pap til genanvendelse, spares der råstoffer og energi og dermed også udledning af CO2. Og hey, en god ting er, at du ikke behøver fjerne clips eller tape fra pappet, inden du putter det i beholderen.
Pap er fx:
– Papkasser og bølgepap
– Røret i toiletpapir
– Æsken fra tandpasta
– Æggebakken
– Postkort
– Æsken fra havregryn eller chokolade
Nej tak til:
Hardback bøger eller pap, der er snavset af fødevarer, som f. eks. pizzabakker eller mælkekartoner. Og så skal papkasser tømmes for flamingokugler.
ELEKTRONIK – ALT MED LEDNING ELLER BATTERI
Alt med ledning, solceller eller batterier er elektronik. Det kan skilles ad og ædelmetallerne i bruges igen. Husk at tage batterier ud og put dem i batteribeholderen, inden du smider elektronikken ud.
Store elektroniske produkter, som køleskabe og komfurer afleveres til storskrald.
Elektronik er fx:
– El-tandbørster
– Computere
– Stavblendere
– Mobiltelefoner
– Køkkenudstyr
– Legetøj med batterier
GLAS – FLASKER OG DEM TIL SYLTETØJ
Glas er alle typer tomme glas og flasker uden pant. Hele flasker vaskes og genbruges direkte, resten smeltes om om bruges til nyt glas. Glasset skal være tømt, men ikke rengjort.
Glas behøver ikke være helt rengjorte, men fjern madrester fra dem. Og JA du må gerne lade lågene sidde på – de bliver også genanvendt.
Glas er fx.
– Vin og spiritus flasker
– Drikkeglas
– Glasvaser
– Glasskår
– Glas med rødbeder, marmelade osv.
Nej tak til:
– Krystalglas, da det indeholder bly.
– Porcelæn
– Spejle
– Ovnfaste fade
STORSKRALD – DIT STORE GAMLE RAGELSE
Træ og metal fra storskrald genanvendes, mens resten brændes og bliver til el og varme.
Storskrald er fx:
– Cykler
– Polstrede møbler
– Madrasser
– Gulvtæpper
– Træ, der er genanvendeligt (ikke-imprægneret) skal stå for sig, da det hentes separat.
Nej tak til:
– Byggeaffald, som mursten og tagplader
– Jord, sten og grus
FARLIGT AFFALD – PAS PÅ MED DET
Mange typer farligt affald er så skadeligt for miljø og mennesker, at det er vigtigt, at det køres til destruktion eller miljørigtig afskaffelse.
Farligt affald er fx:
– Terpentin og maling
– Neglelak og make-up
– Sparepærer
– Spraydåser
– Batterier
HAVEAFFALD – BLIVER TIL MULD
Haveaffaldet, der afhentes af kommunen eller afleveres på genbrugspladsen bliver komposteret og solgt til gartnere og entreprenører. Du kan også hente gratis kompost til din have på genbrugsstationerne om foråret.
Haveaffald er fx:
– Planter og plantedele
– Nedfaldsfrugt og grene
Nej tak til:
– Større grene, med diameter over 10 cm (skal til storskrald)
TIP – BRUG AFFALDS ABC’EN
Er du stadig i tvivl om et produkt, så kan du bruge Københavns Kommunes Affalds ABC. Her kan du taste et ord ind og få at vide, hvordan det skal sorteres!