This is custom heading element

Det er på tide, at vi siger farvel til engangsbleerne og hilser stofbleerne velkommen tilbage. Men indrømmet: det kan virke både svært, uoverskueligt og dyrt at komme i gang med at bruge stofbleer. Og er stofbleer virkelig mere bæredygtige end engangsbleer? Det korte svar er: ja. At bruge stofbleer er både bedre for miljøet, barnet og pengepungen. Og det er slet ikke så besværligt, som vi går og tror.

Engangsbleer er brug-og-smid-væk så det batter
Da jeg første gang hørte om forældre, der var gået over til stofbleer, var min reaktion lige dele beundring og skepsis. Jeg syntes det lød ekstremt overskudsagtigt at skulle jonglere med ekstra vasketøj oven i søvnunderskud og alt det andet arbejde, der i forvejen er forbundet med en lille nyfødt. Samtidig kunne jeg godt se den miljømæssige fidus. Og da tanken først havde plantet sig, begyndte jeg faktisk at få det mere og mere skidt over de uendelige mængder engangsbleer, som vi smed i skraldespanden hver eneste dag.

I virkeligheden er engangsbleer jo et forholdsvist nyt fænomen. Det er ikke mange generationer siden, at alle børn var iklædt stofbleer. Men i takt med at brug-og-smid-væk kulturen vandt indpas, således gjorde også engangsbleerne – sammen med engangsvaskekludene, plastikposerne, plastikflaskerne og alle de andre ‘syndere’. En hurtig søgning på Google fortæller at et barn i gennemsnit bruger op mod 7000 bleer i løbet af deres bleperiode. Det svarer til 1,9 ton affald pr. barn – alene i bleer! Man kan med gru forestille sig alle de bleer, der er med til at forme affaldsøerne i vores verdenshave.

Så da vi ventede vores andet barn, besluttede vi, at nu skulle det være. Vi kvittede engangsbleerne og gav stofbleerne en chance. Og ikke et øjeblik siden har vi fortrudt den beslutning. For jo, den ærlige sandhed er, at det er mere besværligt at bruge stofbleer fremfor engangsbleer. Selvfølgelig er det det. Det er også mere besværligt at affaldssortere end at smide al affald i samme spand. Men hvis du sorterer dit affald, ved du også at det lige så stille bliver til rutine. Til sidst holder man op med at tænke på det som besværligt. Det bliver bare en del af ens hverdag – som så samtidig bliver lidt grønnere og lidt mere bæredygtig.

20180427_175907

Farvel plastik og kemi – og goddag naturmaterialer
En af de store fordele ved stofbleer er, at du har mulighed for at iklæde dit barn en ble, som er lavet af naturlige og økologiske materialer, og som er helt fri for uønsket kemi. Til sammenligning består engangsbleer hovedsageligt af plastik. Plast er som bekendt udvundet af olie – et ikke-fornybart materiale. Og selvom engangsbleer i dag indeholder langt mindre kemi end de gjorde før i tiden – især hvis du køber miljø- og svanemærkede bleer – så ved vi efterhånden også, at det er den samlede cocktail af kemiske stoffer, som vi konstant befinder os i, som i sidste ende kan være farlig – selv når det er i små mængder. Og bleer er trods alt i kontakt med barnets hud hele døgnet.

Samtidig skal du med stofbleer kun ud og købe bleer en enkelt gang, og så har du til hele bleperioden. Slut med at slæbe tunge pakker med bleer med hjem fra supermarkedet. Det er endda muligt at købe en hel del stofbleer brugt. Så skåner du miljøet endnu mere. Den største fare er næsten, at du kan risikere at forelske dig i smukke nye prints eller modeller, så du kommer til at købe flere bleer undervejs. Man kan nemlig nemt blive hooked, når man begynder at dykke ned i stofbleverdenen.

En mere økonomisk løsning
Det leder os til den næste fordel, som er økonomien. For selvom det umiddelbart lyder dyrt at betale op mod 200 kr. for en enkelt stofble, så sparer man med stofbleer faktisk op mod 30-40{ae8b515b702211f8da27fffec0d7e60933e93a1aa3cfc3f1f1efced806c3905e} på en hel bleperiode.

Det hænger sammen med en anden kæmpe fordel ved at bruge stofbleer. Nemlig at børn, der bruger stofbleer ofte bliver renlige 1-½ år tidligere end børn, der bruger engangsbleer. Med stofbleer får barnet nemlig langt tidligere en fornemmelse for, hvornår det har tisset eller lavet i bleen. Det betyder at de ofte allerede er klar til at smide bleen ved 2-års alderen, mens børn, der bruger engangsbleer har en bleperiode på omkring 3 år, nogle gang helt op til 5 år. Med to blebørn derhjemme synes jeg personligt, at det er et ret stort plus ved stofbleerne.

Hvis det skal siges i kroner og ører, så koster det omkring 10.500 kr. at bruge engangsbleer, hvis vi snakker en gennemsnitlig pris på 1,50 kr. pr. ble og en bleperiode på 3 år, dvs. 7000 bleer. Til sammenligning kan du med stofbleer nøjes med en samlet udgift på 6.500 kr. Inkl. prisen for vask og vaskemiddel i en 2-årig periode. Der er altså en hel del penge at spare i det lange løb.

brun stofble

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Tre trin, der hjælper dig i gang med moderne stofbleer:

1. Bliv klog på stofble universet. På Stofle-Skolen på www.modernestofbleer.dk kan du læse alt, hvad der er at vide om moderne stofbleer, lige fra indkøbslister og vaskeråd til udførlige guides over de forskellige typer bleer.

2. Start med en prøvepakke. De fleste køber deres stofbleer online. Prøv f.eks. www.koogko.dk eller www.minie.dk eller www.smartparent.dk. Alle tre hjemmesider har prøvepakker, hvor du (næsten) gratis kan prøve de forskellige bleer af derhjemme i op til 8 uger.

3. Hop på de sociale medier. Har du spørgsmål er Facebook-gruppen “Stofbleer/slynge gruppen – ordet er frit” rigtig god. På Instagram kan du f.eks. følge @stofblemor, som er en profil, der går på skift blandt forskellige stofbleforældre. Eller prøv at søg på internationale hashtags såsom #makeclothdiapersmainstream eller bare #clothdiapers og gå på opdagelse i de mange billeder.

Og så et sidste tip:

Køb brugt. Så sparer du miljøet og pengepungen endnu mere. Prøv f.eks. Facebook-gruppen “Køb/salg/bytte af moderne stofbleer, bind, vikler og tilbehør”, hvor der dagligt kommer opslag.

 

Louise Purup Nøhr er uddannet sociolog, aktiv i Fødevarefællesskabet og småbørnsmor.

Louise Purup Nøhr er 29 år, uddannet sociolog, aktiv i Fødevarefællesskabet og mor til Lau på tre år og Frida på fire måneder. Med Frida har hun givet sig i kast med stofbleerne og deler sine erfaringer her på siden.

Scroll to Top