I 2003 drog Helle Munk Ravnborg, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, til det naturskønne fredede område Miraflor i Nicaragua for at forske i konflikter, der opstår, når vand er en knap ressource. Her mødte hun Adolfo, en lokal kaffebonde, der ikke bare dyrkede kaffe, men også var meget aktiv i lokalmiljøet og havde gode overtalelsesevner i de lokale foreninger.

“Han får også charmeret sig ind på mig,” siger Helle Munk Ravnborg og smiler.

Alt starter med en drøm
helle2På et tidspunkt fortæller han, at han er nervøs for, at den jord, hvor kilden, som forsyner det lokale kaffekooperativ med vand til at vaske kaffen, har sit udspring, skal blive overtaget af en, der ikke vil give dem adgang til vandet. Derfor spørger han Helle, om ikke det var noget for hende at købe det stykke jord. Så ville de være sikret adgang til vandet, og så kunne hans halvbror, som havde det med at drikke lidt for meget, komme væk fra byen og bosætte sig der. Det var svært at tage stilling til, men siger Helle Munk Ravnborg med et glimt i øjet:

“Jeg lod som om jeg ikke forstod, hvad han foreslog, for det kunne jeg ikke lige overskue.” 

Jeg lod som om jeg ikke forstod, hvad han foreslog, for det kunne jeg ikke lige overskue.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kaffen gav ham skolegang
Året efter kom Helle Munk Ravnborg tilbage, denne gang i selskab med sin mand Jakob Kronik og deres to børn. En af Adolfos ’bonussønner’ var færdig med grundskolen og ville gerne læse videre, men der var ikke råd til at sende ham i videregående skole. Adolfo og hans kone Martha spurgte derfor om Helle og Jakob havde mulighed for at hjælpe.

Om Helle Munk Ravnborg

  • Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke
  • Ejer af Cafe Sueños og Risteriet Sueños på Bornholm
  • Gift med Jakob og har to børn.

“Det ville vi egentlig gerne, og det handlede ikke om så mange penge, så vi kunne sagtens, men et eller andet sted, syntes vi, at det ville blive lidt formynderisk at give penge og tjekke, om de nu også blev brugt på skole, så det brød vi os ikke om,” fortæller Helle.

I stedet foreslog Helle og Jakob, at hvis nu de købte det stykke jord, som Adolfo havde talt om året forinden, og familien så dyrkede den kaffe, der var på jorden, så kunne de bruge pengene fra salget af kaffen til videreuddannelse af familiens unge. Og så var det jo også et stykke jord, der passede godt sammen med Helles forskning i lokal vandforvaltning.

“Vi tænkte, at hvis vi nu køber det stykke jord, så er vandadgangen sikret, og så kan de dyrke den jord, sælge kaffen og bruge pengene på skolepenge, så det synes vi jo passede godt sammen,” siger Helle Munk Ravnborg.

Fra lidt jord til 12 hektar
Det syntes den Nicaraguanske familie var en fantastisk ide, men med udsigt til egen kaffedyrkning, så kendte Adolfo og hans familie pludselig et stykke jord, der var endnu dejligere, og hvor jorden var perfekt til kaffedykning.

Det blev det stykke jord, Helle og Jakob endte med at købe. I de følgende år gik det op for Helle og Jakob, at det var en virkelig god kaffe, som blev dyrket i området, og de valgte at udvide kaffeplantagen, sådan at de på sigt ville kunne fylde en container med grønne kaffebønner og sende dem til Danmark. I dag er kaffegården på tolv hektar, og det er Adolfos bonussøn Elvin, som i dag er en ung mand, der har hovedansvaret for dyrkningen af kaffen.

img_5521Økologi og Fairtrade
Kaffeplantagen ligger i et fredet område ned til den lille Coyol flod, og kaffen dyrkes i underskoven af den naturskov, der er i området, efter de krav, der stilles til økologi. I dag er der kaffe på omkring halvdelen af jorden, mens resten får lov at stå som naturskov. Og kaffen, som Adolfo og familien dyrker på deres jord, køber Helle og hendes mand.

“Vi har aftalt med dem, at vi køber kaffen af dem, til en pris som var den økologisk certificeret og Fairtrade, selvom den ikke på papiret er certificeret, og så betaler vi en bonus oveni på 25 procent, fortæller Helle Munk Ravnborg.”

En drøm blev til virkelighed
På den måde blev Café Sueños til. Det betyder drømmekaffen.

Vi har aftalt med dem, at vi køber kaffen af dem, til en pris som var den økologisk certificeret og Fairtrade, selvom den ikke på papiret er certificeret, og så betaler vi en bonus oveni på 25 procent

img_0024I september 2016 åbnede Helle og Jakob så Risteriet Sueños i en renoveret staldbygning ved Østerlars på Bornholm. Her rister de selv kaffebønnerne fra Nicaragua.

I dag, 12 år efter Helle og hendes mand købte det første stykke kaffejord, er Elvin, sønnen i den nicaraguanske familie, færdig med gymnasiet og har uddannet sig til notar også.

“Og det er jo rigtig dejligt at være med til også at have sikret det,” afslutter Helle Munk Ravnborg og smiler.

Læs mere om drømmekaffen på suenos.dk, og se hvor du kan købe det her.

Scroll to Top