Jul uden forbrugs-tømmermænd

fffff
 

Kender du det? Efter den veloverståede julefejring vågner du op med en smule kvalme. Og tømmermændene skyldes ikke kun rødvinen til anden eller snapsen til den obligatoriske sild ved alle de foregående julefrokoster. Der er tale om de notoriske forbrugs-tømmermænd, den årlige overdosis af konsumtion, der sammen med et åndeligt og fysisk sukkerchok giver dig trang til straks at opfinde mere eller mindre realistiske nytårsløfter.

I det nye år vil du være sundere, grønnere og gøre noget godt for verden. Du vil leve mere spartansk, dyrke yoga og få læst de bøger, du ikke nåede i år. Melde dig som frivillig til Red Barnets landsindsamling. Til næste år vil du købe ungernes julegaver brugt, eller i det mindste luge ud i antallet. For sjovt nok får børnene også overdosis, når der går inflation i gaveræset. Når de første 4-5 gaver er pakket ud er magien brudt, og der melder sig uværgerligt en snert af hysteri og stress, når det viser sig, at gave-helvedet aldrig holder op. Især hvis familien er stor.

Ifølge beregninger fra tænketanken Concito udleder produktionen af danskernes julegaver cirka 200 kilo CO2 per person, bare for julegaverne. Vi pakker gaverne ind i omkring 100.000 kilo gavepapir. Og i december måned smider vi mad ud for 1,1 milliarder kr.

Så hvad kan man gøre, for ikke at lade sig gribe af den masse-psykose, som rammer den priviligerede del af verden i december måned? Hvordan husker man i tide, at less is more? At det er muligt at vise hinanden kærlighed og påskønnelse, uden at forfalde til et hedonistisk orgie af overkonsumtion?

Måske er forventningsafstemning en del af løsningen. At man aftaler med sine nærmeste at holde gaveniveauet nede. Beslutter et maksimum for børnenes antal gaver – eller at øvrige gaver skal være oplevelser, fordelt på resten af året (du kan få inspiration til et par gaver her). Forklarer sine børn, at adventsgaver er sjovere end pakkekalendre, fordi det betyder, at man får 4 brugbare ting, i stedet for 24 stkykker crap, der er pakket ind i en halv regnskov.

Til gengæld er der intet i vejen for at nyde sin andesteg og rødkål sammen med nære og kære, faktisk er det et mere bæredygtigt måltid end f. eks. oksesteg. Problemet er ofte mængderne, som vi alligevel ikke når at spise, eller som giver os kvalme hvis vi gør. God plads i fryseren til de lækre rester og slavisk trofasthed mod en velovervejet indkøbsliste i supermarkedet kan være afgørende for at undgå, at en del af den gode mad havner i skraldespanden. Du kan hente disse 3 gode apps, der hjælper dig med at redde maden fra skralde-døden.

Du er godt på vej, hvis du lader dig inspirere af disse 5 tips nedenfor.

Rigtig glædelig jul!

 

5 TIPS TIL EN GRØNNERE JUL

 

  • PLANLÆG DINE INDKØB OG UNDGÅ MADSPILD
    Spis rester i de kommende dage, frys dem ned eller giv dem væk.
  • KØB ET ØKOLOGISK JULETRÆ ELLER ET TRÆ I KRUKKE, DER KAN PLANTES OM
    … og undgå sprøjtemidler og farlige kemikalier. Rødgran er også mere bæredygtigt end Normann gran, da det kræver mindre gødning på vores breddegrader.
  • TÆNK OVER GAVERNE
    Giv en tur i biografen, en koncert eller et årskort til gode oplevelser. Køb lokalt og kvalitet fremfor kvantitet.
  • BRUG AVISPAPIR SOM INDPAKNING
    … og et smukt, rødt silkebånd, der kan genbruges næste år.
  • BRUG OFFENTLIG TRANSPORT
    … eller fyld bilen, hvis du ikke lader den stå.

1

fffff
Scroll to Top