I Sustainable Living savner vi den gamle, elslugende glødepære. Så er det sagt. Sparepæren mangler fortsat varme og farve, og man dør en smule i dens nærvær.

For mange andre produkter gælder det, at kvalitet og bæredygtighed sagtens kan gå hånd i hånd, men når det kommer til at sprede lys i mørket i de små hjem, kniber det med at kombinere æstetik og hensynet til miljøet. Sparepæren, som vi kender den, er bare mere eller mindre kold og grå. Stillet på spidsen er brugen af sparepæren måske den ultimative prøve på, hvor dybt ens miljøengagement strækker sig – og Sustainable Living er ikke helt bestået. Endnu.

I håb om bod og bedring, har vi spurgt lysdesigner Jacob Bjerregaard, om han kan se lyset i den seneste udvikling på sparepære-markedet. Har vi måske blot overset, at den rigtige, bæredygtige sparepære allerede findes, eller er den mon på vej?

Jacob, hvilke pærer er skruet i fatningerne hjemme i din stue?

I stuen hos mig må jeg indrømme, at der er et sammensurium af forskellige pærer. Jeg har valgt at gå lidt på kompromis med mig selv og udskiftet glødepærerne i mine forskellige standerlamper til halogenpærer. Derved har jeg faktisk nedsat mit strømforbrug med det halve i stuen. Jeg har så stadigvæk gamle glødepærer hængende frit, eksempelvis over mit spisebord, da i en glødetråd i min optik er smuk, nærmest arkitektonisk i struktur og giver en hel speciel atmosfære.

_dsc0546

Burde vi ikke bare tage os sammen og lade hensynet til kloden og smeltende isbjerge gå forud for vores trang til æstetik?

Jeg vil sige, det handler om mere end bare æstetik – det handler om at kunne finde sig til rette i rum og føle sig tilpas. Alt skal selvfølgelig gøres med omtanke til naturen, men så længe man er opmærksom på det og prøver at ændre adfærd, så tror jeg vi når langt.

Hvad gør lyset med os? Hvordan påvirker lys vores velvære?

Lys påvirker os på mange måder. Der er lavet studier på sygehuse, hvor lyset kører i en 24 timers cyklus, der illuderer dagens gang. De studier viser, at folk faktisk bliver hurtigere raske/ kommer sig hurtigere, fordi kroppen ikke bliver belastet af konstant fluoriserende lys, som man ellers ser på mange sygehuse.

I teaterbranchen bruges lys også til at sætte en bestemt stemning, og publikum genkender det automatisk. Det er ud fra parametre som lysstyrke, farve og vinkel.

Så lys har en kæmpe indflydelse på vores velvære og på vores humør. Derfor vil jeg også sige, at det er vigtigt, at man skaber en atmosfære, i hjemmet eller på arbejde, der er behagelig og rolig. Væk med lysstofrør ind med punktbelysning, indirekte belysning og varmere kelvingrader. Det kan sagtens gøres med en blanding af sparepærer og glødepærer.

Hvad er afgørende for, at en lyskilde er af god kvalitet?

Glødepærer er af god kvalitet.  Jeg kan nævne at der stadig brænder den samme pære i Firehouse #6 Livermore, Califonia som i 1901. Men problemet er, at glødepærer er store strømslugere.

Alt handler jo om, hvad en pære skal bruges til. Hvis du ejer en gammel PH-lampe, der er bygget til en 100W glødepære, så hjælper det jo ikke du smider en spare-pære i med et “output” på 38W, så ændrer du jo belysningen drastisk. Der ville jeg personligt vælge en LED pære, der godt nok har en højere Kelvin grad ( det vil sige hvidere lys), men til gengæld smider den flere Lux ud.

Jeg har ikke kunne få mig selv til at skifte alle mine pærer ud til sparepærer, jeg kan ikke lide deres opstarts tid, deres lys og for dens sags skyld, at man stort set skal have en maske på for at feje en ituslået pære op.

Så kvalitet er også lidt op til forbrugeren, hvis man kigger på parametre som, levetid, lysstyrke, farvetemperatur. Jeg vil foreslå, at hvis man var i tvivl om, hvad der ville være bedst for en så køb pærerne hos jeres elektriker og ikke i Ikea. Det er fagfolk, der også kan rådgive.

jacobserie

Vi ser fantastiske landvindinger på snart set alle teknologiske områder – hvorfor er der ikke bare lavet en miljørigtig pære, der gør os glade? Hvad er det, der er så svært?
Jacob: Der ER lys forude – se blandt andet her: https://www.dr.dk/nyheder/viden/nanoteknologi-kan-give-gloedepaeren-comeback

Mens vi venter på at få det varme lys og det fulde farvespectra tilbage, hvad skal vi gå efter, når vi køber lyspærer i butikken?

Gå efter dit behov, hvis du kan leve med lidt koldere lys eller en opstarts tid, så vælg de miljørigtige produkter og kig gerne efter LED pærer, da de holdere længere og kan for det meste dæmpes.

Hvis du som jeg ikke kan leve uden glødepærer, så husk at slukke dem, når du går ud af rummet, og sørg for at du aldrig tænder dem, mens filamentet ryster, så kan de gå hen og leve lige så lang tid som pæren på brandstationen.

Hold øje med udviklingen, der er mange sjove tiltag og teknologier, der bare skal forfines. Herunder f.eks Phillips Hue, der virkelig de senere år har lavet store fremskridt i forhold til LED pærer og smart teknologi og også udviklet en serie daylight-pærer, som og giver dig en behagelig måde at vågne på om morgen, da den tilpasser sig din opvågning.

Der er også kommet en ny linje af LED Deko-pærer på markedet, der illuderer ca. 60{ae8b515b702211f8da27fffec0d7e60933e93a1aa3cfc3f1f1efced806c3905e} af hvad en gløde-Deko pære gør.

LIDT OM PÆRERNE

Sparepærer:
Den klassiske sparepære har en levetid på minimum 10.000 timer og et lavt energiforbrug. Ulempe: De ikke kan dæmpes, og der er en opstartstid, inden der er fuldt udbytte af pæren.

LED-pærer:
LED-pæren er den sikre vinder miljømæssigt. Levetid 10.000 – 25.000 timer. Man siger, at en pære ca. lyser 1000 timer om året, så de holder i 10-25 år. De har lavt energiforbrug, kan gengive både dagslys og et varmere lys.  Ulempe: Ikke alle LED-pærer kan dæmpes på gamle lysdæmpere.

Halogenpærer:
Levetid ca. 2000 timer, god farvegengivelse og et energiforbrug, der ca. er det halve af glødepærer, og de kan altid dæmpes med gamle lysdæmpere. Ulempe: De kan blive meget  varme.

Hvis du vil vide mere kan du altid få flere råd på sparenergi.dk

Tilbage til forsiden

Scroll to Top