wanås

Her er dit alternativ til Louisiana

 

IMG_0283Cirka 20 km nord for Kristianstad ligger Wanås. Det er smukt, gådefuldt, rørende, opløftende (og til tider lidt konfronterende). Wanås er både et slot/gods, et hotel, et spisested, et kunstmuseum og ikke mindst en stor skulpturpark med samtidskunst lige midt i den svenske natur. Godset er desuden en af nordens største leverandører af økologisk mælk til det svenske marked og selvforsynende på energi (det kan du læse mere om her.) 

I skulpturparken i skoven finder du værk af f. eks. Yoko Ono, Marina Abramovich og Poul Gernes såvel som flere yngre kunstnere som Nathalie Djurberg og Carolina Falkholt. Hvert år kommer nye værker til.

Nu er denne artikel ikke ment som en decideret kunstanmeldelse, så vi skal spare jer for detaljer om hver kunstner og hvert værk. Vi nøjes med at sige, at det er magisk, så har vi ikke sagt for meget.

... kun en tur til Wanås
… kun en tur til Wanås

Sådan kommer du dertil

Okay indrømmet – det er nok lettest med bil. Det tager ca. 1,5 time fra København og er en smuk tur gennem store vidder og de svenske skove.

Men du kan også tage toget og bussen (og gåbenene) – og det kan man mere end sagtens. Faktisk er det en oplevelse i sig selv og rimelig let.

Husk at bestille togbilletten på sj.se – det er billigere og du kan få billet hele vejen fra København til Knislinge – eller endda til Wanås slot, hvis du vælger de rigtige afgange.


Sådan gjorde vi

Vi bestilte vores tur på sj.se

Udtur: Nørreport st. til Osby station (det er øresundstoget mod Hässleholm, der kører ofte). Fra Osby tog vi bussen til Knislinge busstation. Og gik de sidste 3 kilometer (størstedelen på en natursti gennem skov) til Wanås. Du kan også tage en bus den sidste strækning, men den kører ikke så ofte.

Hjemtur: Vi gik tilbage til Knislinge busstation. Tog samme bus (fra præcis samme stoppested, som vi stod af på) til Kristiansstad og toget derfra til Østerport st.

Det var en god bonus, at udtur og hjemtur var forskellige.

Ps. Det kan anbefales at tage en fridag fra arbejdet på en hel almindelig hverdag. Vælg en dag med solskin.


Dette vil du også vide:

  • Det er et fedt sted at tage børn med hen (masser at se på, røre ved, opleve, løbe rundt i skoven og man kan låne barnevogne på stedet, hvis benene bliver trætte).
  • Bo på hotellet en overnatning i weekenderne (eller alle dage i juli) hvis du vil have en kærestetur ud over det sædvanlige. Læs om hotellet her.
  • Husk en madpakke til hjemturen og vælg en dag med solskin.
  • Dagsturen kostede godt 500 kroner per person med tog og busbilletter, entré, lækker økologisk frokost, kaffe og det løse.
  • Hvad har det med bæredygtighed at gøre? Jo ser du, ud over det økologiske landbrug og den økologiske mad, beliggenheden tæt på og alligevel så forskelligt fra hjemme, så får du stillet din rejsetrang og fyldt depoterne med både kunst, poesi, natur, motion, kultur og tanker. Så kom bare afsted – du og verden kan næsten kun få det bedre af det (hvis du da ikke lader dig totalt forskrække af Marianne Lindberg De Geers værk “jeg tænker kun på mig selv”).

IMG_0276

Scroll to Top