Luksus økoferie på kork-hotel i Portugal

fffff
 

Tiden er forbi, hvor kork er lig med med 70’er stil. Heldigvis! Et besøg på et miljøvenligt hotel af kork i Portugal kan kun bekræfte det.

Vinpropper, svømmebælter og ægte 70’er stil. Det var de ting, jeg umiddelbart tænkte på, når nogen sagde kork. Men efter et besøg på det helt unikke, arkitekttegnede og miljøvenlige korkhotel,  Ecorkhotel, i Alentejo i Portugal, så er det helt nye billeder der popper frem, når tankerne falder på dette naturmateriale.

Kork er et 100{ae8b515b702211f8da27fffec0d7e60933e93a1aa3cfc3f1f1efced806c3905e} naturmateriale, som der er god grund til at kende. Det består af barken fra korkege, træer der kan blive over 250 år gamle. Barken høstes på en skånsom måde – det er noget med, at man først kan skrælle træet efter 25 år, og derefter kun hvert 9. år. Korktræerne kan altså nå at suge ret meget CO2 i deres levetid, og så er kork slidstærkt, holdbart, blødt og vandtæt.

Nå, men nu til hotellet, som har formået at udnytte korken til det maksimale.

Korkhotellet

Kork, vin og oliven
I regionen Alentejo, lige syd for Lissabon, er landskabet fladt. Bulet. Blødt. Varmt. Tørt.

Kork-egene  strækker sig så langt øjet rækker. Kun afbrudt enkelte steder af lange rækker med vinstokke eller et par oliventræer. Kork, oliven og vin. De tre ting, som dette område nok er mest kendt for. Og alle tre ting kan du nyde i stor stil på Ecorkhotel.

Kork – det naturlige klimaanlæg
Portugal er en af verdens største eksportører af kork, så valget af kork til et hotel her er både smart fordi det er et naturmateriale, der er tæt på og tilgængeligt. Og så isolerer kork godt. Det kan holde varmen ude og kulden inde på de meget varme dage i Alentejo – en region hvor sommeren er hot hot hot. Og endnu en bonus er, at kork også kan genbruges, da det jo er et naturmateriale.

Infinity-pool på taget
Hotellets store  fælleshus har kork fra top til tå. Det er bygget op med en gårdhave i midten, som tager højde for at skærme for vinden i det flade område og udnytte den naturlige luftcirkulation, og på den måde minimere elforbrug til fx. aircondition.

I fælleshuset finder man receptionen, hvor de byder dig velkommen med en friskpresset juice med ingredienser fra køkkenhaven lige udenfor. Der er en bar, en gårdhave og en restaurant, hvor du kan nyde lækre måltider med lokale råvarer og vine fra nærområdet. Hyggeligt indrettet og med udsigt ud over køkkenhaven og i baggrunden de mange kork-ege. Jeg tror næsten, at det er de får, der græsser lige udenfor, der ender på vores tallerken til middag om aftenen.

Og så det bedste af det hele. Tagterassen. Med solsenge, strandbar og en infinity-pool – altså sådan en hvor man ikke kan se kanten, men blot føler, at man kan svømme direkte ud i naturen. Vandet i poolen – hvor den ene ende er for børn og den anden til voksne – er opvarmet med hjælp fra de mange solfangere, som man også kan spotte, hvis man ellers tør kigge lidt ud over poolens kant.

 

Ekork hotel pool

Privatliv og rå natur
Hotellet er tegnet af den portugisiske arkitekt José Carlos Cruz, der har ladet sig inspirere af typisk middelalderbyer fra området, hvor man tit så en større borg og mindre huse lidt væk. På samme måde bor man i hvide huse i rækker lidt væk fra hovedhuset. Alle har en opholdsstue, soveværelse og en terrasse, som alle er lavet, så man har privatliv og lidt udsigt over det høje græs, der i høj grad understreger, at her er vi midt i den rå natur.

thumb_img_4368_1024I hvert rum ligger en seddel, der forklarer, hvad hotellet blandt andet gør, for at være så miljøvenligt som muligt.
Okay, man bliver nødt til at tage flyet dertil, og man vil nok foretrække at have en bil for at komme til hotellet, da det ligger midt i korkplantagerne. Dog kun små 10 kilometer fra byen Evora, som også er et besøg værd.

Måske skulle man hellere tage en tur til Stockholm med tog og gå i genbrugsbutikker (som du kan læse om i vores historie her :-)) Men hvis man er på de kanter, hvorfor så ikke bo et sted, hvor man ved, at poolen og det varme vand er opvarmet på solenergi, korken isolerer naturligt, maden er lokal og naturen er fantastisk.

Den første aften i dette paradis drikker jeg i hvert fald et glas rødvin – fra det lokale område og med kork-prop naturligvis – og glæder mig over, at miljøvenligt også kan være mega lækkert.

 
Ekork Hotel i Portugal

  • 4 stjernet hotel.
  • Hovedhus i kork, der fungerer som naturlig isolering.
  • Pool er opvarmet på soleenergi.
  • Plads til både børn og par.
  • Lige midt i naturen.
  • Awarded Green Key 2014 – turismens internationale miljømærke for at beskytte miljøet.

Læs mere her 

Scroll to Top