Stop jorden – vi vil af!

fffff
 

ninasaraHver dag stilles vi overfor hundredevis af valg, og for mange af os er supermarkedet nærmest en jungle, hvor blot det at vælge den rigtige tomat bliver en kompleks affære. Især hvis man ønsker, at ens valg er bæredygtigt og etisk.

Det viser sig, at det kan være langt bedre for miljøet at købe spanske tomater, end at vælge de danske økologiske. At urtecremen fra Helse-biksen er fyldt med allergifremkaldende stoffer. At det i det hele taget er umuligt at navigere i en kompleks og farlig verden, og at livet måske er for kort til, at vil vil gøre forsøget.

Og så alligevel.

Vi skal vælge vores kampe
Vores forbrugsvaner HAR en kæmpemæssig betydning, især i en del af verden, hvor vi som indbyggere bruger ressourcer fra, hvad der svarer til 4,5 jordkloder (ja det gør vi danskere altså!). Vores tøjforbrug, caffelattes og flyture vil til enhver tid trumfe den typiske indbygger i Bangladesh gange mange i CO2-regnskabet.

Det bedste ville være, at der udelukkende var bæredygtige varer på hylderne i butikkerne, at politikerne tog affære og fik lavet bindende aftaler, at virksomhederne kun lavede varer baseret på etisk og grøn produktion.  Den dag drømmer vi om.

Og indtil den kommer – nej, den kommer – så er det nødvendigt at livskvalitet og bæredygtighed går hånd i hånd, at de bæredygtige valg bliver nemme og rigtige i hverdagen, at vi vælger vores kampe og at lysten driver værket.

Det gode liv er bæredygtigt
I dag handler bæredygtighed ofte om at reducere og minimere. Vi skal huske at slukke lyset. Spise mindre kød. Forbruge færre produkter. Det skal vi også, men det bliver altså lidt kedeligt i længden!

Vi vil slå et slag for, at bæredygtighed handler om det gode liv. Vi skal leve bæredygtigt, men ikke gå i små sko. Ikke gå i sort. Eller i hundene. Vi skal hellere gå i teatret, på restaurant og café – købe oplevelser og ting i god kvalitet – og bruge færre penge på crap.

Vi skal DELE, lease og leje istedet for at eje. Ved at genbruge vores forbrugsgoder sparer vi naturen for enorme pinsler. Det er et vigtigt første skridt til at gro vores økonomi i en retning hvor livskvalitet er i højsædet.

Og så vil vi have inspiration! Høre om dem, der gør tingene på en mere bæredygtig måde. Det betyder noget, hvilke valg vi tager, som forbrugere og mennesker. De små skridt ændrer verden – og dem vil vi gerne hjælpe os alle med at tage.

Velkommen til Sustainable Living!


Af Nina Maria Klok og Sara Jörn, 2016

Scroll to Top