Sustainable Living har taget en tur til broderlandets næststørste by. Göteborg er perfekt til en (forlænget) weekendtur, men du kan sagtens bruge meget længere tid i den hyggelige, men urbane havneby. Med eller uden børn, og med både en tyk og en tynd pengepung. Selv togturen dertil er hyggelig, billig og miljøvenlig. Et fikst råd, vi har lært af de lokale er at købe billetten på sj.se – det er billigst, og så kan du der købe billet til snabb-toget (hurtig-toget) fra Malmø – så tager det samme tid som at komme til Århus fra København.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 

IMG_3705BO

Det korte svar på spørgsmålet om, hvor man skal bo i Gøteborg, er: Vælg Haga, Linnéstan, Majorna eller Masthugget. Vi havde selv lånt en hyggelig lejlighed i Linnéstan – og hvorfor ikke bare bytte hjem med nogle (inte jævla men mysliga) svenskere, som gerne vil have en tur den anden vej over sundet til Köpenhamm? Det findes der masser af muligheder for.   

 

 

 

 

 

SPIS

Byen vrimler med hyggelige – og bæredygtige – spisesteder. Vi har prøvet disse, og vil derfor fremhæve:

Taverna Averna

Restauranten Taverna Averna har sin egen mini-grøntsagsfarm og krydderiplantage på taget. Den ligger i et smukt gammelt auktionsværk, bestræber sig på mere grønt og mindre kød, har et imponerende økovin-sortiment, serverer intet flaskevand, er certificeret med det svenske øko-mærke Krav – og så laver de altså one hell of a crème brûlée. Velbekomme!

Tredje Långgatan 7, Göteborg
www.tavernaaverna.se

IMG_8416

HAGABION

Er en kombineret (alternativ) biograf, vegetarisk restaurant og bar i Linnéstaden. Om sommeren udvider stedet med en stor, udendørs og megahyggelig patio. God mad, masser af god stemning, enkelthed og hyggelige priser.

Linnégatan 21, 41304 Göteborg
www.hagabionscafe.se

IMG_3711

Café Da Matteo
Fokus på bæredygtighed, men ikke gennemført økologisk. Da Matteo er et kafferisteri, der er kåret til Sveriges bedste café i 2015 af White Guide. De har eget bageri, der bager vildt lækkert, surdejsbaseret brød på økologisk mel. Selv om det er en lille kæde har hver café sin egen, gode og personlige stil. Du finder dem på Magasinsgatan 17A, Vallgatan 5, Drottninggatan 58, Södra Larmgatan 14 og Sprängkullsgatan 10A,

www.damatteo.se


Bydelen HAGA

Du skal helt sikkert slå et smut forbi historiske HAGA, når du er i Göteborg. Bydelen er beliggende tæt på centrum og bygget til arbejderklassen i midten af 18-tallet. Små specialbutikker og masser af cafeer, hvor du blandt andet kan få gigantiske, svenske “kanelbullar”. HAGA er stedet til en svensk FIKA (det korte svenske ord for et hyggeligt kaffeslabberas) i solen på de brostensbelagte fortove mellem de karakteristiske, lave træhuse. Her har folk levet med toilet i gården indtil i 1980érne, hvor man restaurerede hele bydelen, desværre med svingende æstetisk held og en lidt tydelig 80er- æstetik. Du får det store udsyn over HAGA – og en stor del af Göteborg – fra det nærliggende fort Skansen Kronan.


SHOP AMOK

Og når du alligevel er i HAGA, er du nødt til at kigge ind til THRIVE STORE – CONCIOUS FASHION.Du skal helt sikkert lægge vejen forbi den veganske butik hvis du er i Göteborg – om du er veganer eller ej. Sustainable Living kiggede ind i de tjekkede lokaler og fandt en butik med en holdning, en meget vidende service og en masse lækre ting. Især er udvalget for mænd i top. Flere af den slags, tak!

Södra Allégatan 11
www.thrivestore.se

IMG_0190

NUDIE JEANS REPAIRSHOP: Sustainable Living er suckers for Nudie Jeans – de holder faconen, de er ansvarligt produceret i økologisk bomuld – og så  behøver de næsten aldrig vaskes. I denne NUDIE JEANS REPAIR SHOP i Göteborg får vi vores Nudie jeans repareret og lagt op. Gratis, forstås.

Vallgatan 15
www.nudiejeans.com

IMG_0192


SECOND HAND: Svenskerne har stil… Du finder flere virkelig gode secondhand forretninger i Göteborg, men Sustainable Living vil særligt fremhæve Emmaus Björkå på Linnégatan (under devisen “hav tålmodighed – gør mange fund”) og Ragtime på Magasingatan, der sælger udvalgt vintage til mænd samt interiør.

IMG_3671

ØKOLOGISK SUPERMARKED: Fram Ekolivs er et kooperativ, der vil gøre verden bedre. Det begyndte allerede i 1984 som et forbrugerkooperativ med økologiske varer. I dag har de to butikker  – en i Linnéstan og en i Haga. Her er varer uden (for meget) indpakning, her er økologi, lokale varer, miljømærkede produkter og venlig betjening. Det er her, du skal gøre dine daglige indkøb. Vi køber fx. altid deres bouillon, for vi har aldrig smagt bedre!

IMG_0200

BESØG/TAG UD I DET BLÅ:

Slottskogen
I Göteborgs største park – Slottskogen – kan du møde elge, sæler, påfugle og mange andre dyr. Du kan også tage sporvognen til saltholmen og fortsætte med en af de mange færger ud til de forskellige skærgårdsøer – på samme billet.

IMG_0180Röda Sten Konsthall

Urbanitet møder kunst møder natur… Et must hvis du er glad for samtidskunst, gamle industriområder – og granitklipper. Vi kan i hvert fald forsikre, at kombinationen af de ting er ret fantastisk… Faktisk bliver man et bedre menneske, eller i hvert fald inspireret og glad i låget, af at besøge Röda Sten. Pladsen er opkaldt efter den rødmalede sten, der ligger i vandkanten et stenkast fra museet. Uvist hvorfor. Museet er en gammel varmecentral, og placeringen ved vandet… Udenfor står en 41 m lang skulptur, hvor besøgende inviteres til at male med graffiti…

Gøteborg Kunstmuseum
Kunst. Behøver vi. Sige mere.

Og Göteborgs havn selvfølgeligt. Den er skandinaviens største, så den kan man næsten ikke komme udenom.

IMG_0177

Scroll to Top