SÅ TAG DOG PÅ ØHOP, FOR FANØ!

 

LouiseI 2015 besluttede vi os for at lægge de store udlandsrejser på hylden og kaste os ud i et nyt rejseprojekt: Projekt Øhop. Hvert år vil vi besøge en af de mange små danske øer: Ærø, Femø, Omø, Anholt, Samsø, Møn… Èn ø om året, som minimum. Det har indtil videre taget os til Ærø i 2015, Fejø i 2016 og Anholt i 2017. Foruden Møn, hvor vi ofte kommer i familiens sommerhus, Fyrpasserboligen, ved Møns Fyr. I år går turen til Langeland, hvor vi har lejet et gammelt bondehus med bindingsværk og stokroser.

Hvorfor? Fordi der er noget særligt over ølivet. Det starter med færgeturen derover, hvor du lige så langsomt – og knob for knob – lægger storbyens larm og hektiske mylder bag dig. På færgen kobler man af og omstiller sig til ølivet, hvor det er som om tingene bare foregår i et andet tempo.

Derudover er de små øer så dejligt indrettet, at du aldrig er langt fra stranden. I virkeligheden er du aldrig særlig langt fra noget. Så det er både nemt og hurtigt at hoppe op på cyklen og cykle ind til købmanden – eller til den nærmeste strand, hvis lysten til en dukkert byder sig.

Anholt (27)

 

At tage på ø-hop er også en god måde at kaste sig ud i slow travel. Med slow travel handler det ikke om at se så meget som muligt på kortest mulig tid. Tværtimod handler det om at give sig selv tid til at fordybe sig i de små ting og i den lokale kultur. Med andre ord at “komme ind under huden” på det sted, hvor man er. Hvis man er vant til suse fra seværdighed til seværdighed på storbyferien eller fra land til land på backpackerrejsen, kan det føles som noget af en omvæltning at sætte tempoet så meget ned. Ikke nødvendigvis at have nogle planer for dagen eller en liste over ting, som skal ses og opleves.

Vi har på vores øferier egentlig ikke foretaget os særlig meget. Når alt kommer til alt, er muligheden for sightseeing på de små øer temmelig begrænset. Til gengæld har vi siddet i timevis på stranden med fødderne i vandkanten og set solen gå ned. Vi har cyklet på stort set alle øens veje, med stop ved den ene vejbod efter den anden med dugfriske, lokale råvarer. Og vi har tilbragt morgenen på havnen og set fiskekutterne komme ind med dagens fangst. Til sidst føler man, at man kender øen. Man kender det lokale supermarked (og har lært at de ikke nødvendigvis har åbent i weekenden). Man ved hvor man får den bedste kaffe. Og man finder ud af, at hver ø har sin helt egen skæve charme.

 

DSC_5821

 

Rejsetips!

Rejsetip #1
Bestil et Ø-Pas og få et “stempel” hver gang du besøger en ny ø. Ø-passet ligner til forveksling et ægte rødbedefarvet pas og er lavet af Dansk Øferie. Det dækker over de 37 danske øer, der har færgeforbindelse, og for hver ø er det muligt at få et særligt ø-mærke. På den måde kan du samle ø-mærker i passet, på samme måde, som hvis du fik stempler på rejsen ude i verden – og det er en ganske sjov måde at holde styr på, hvilke øer, du har været på. Ø-Passet er gratis og findes på de fleste færger. Ø-passet kan også bestilles her. 

Rejsetip #2
Lej cykler. At cykle er en fantastisk måde at komme rundt på øerne på. Det er både nemt og billigt og godt for miljøet, og så oplever du landskabet og de små byer på en helt anden måde, når du triller igennem på to hjul. Har man børn med, kan en cykelanhænger virkelig anbefales. Her kan man nemlig både have børnene og dagens oppakning.

Rejsetip #3
Spis lokalt! En oplagt måde at spise lokal, sæsonbaseret mad på, er ved at stoppe op ved de lokale vejboder. Ofte bugner de af nyhøstede jordbær, kartofler, ærter, syltetøj, honning, saft osv. Og der er noget fantastisk tillidsfuldt over at lægge nogle mønter i en gammel kagedåse og så selv tage varerne (hvis ikke man bruger MobilePay – det er jo også ret smart). Og så er der fisk. “Alt er vand ved siden af Ærø”, lyder Ærøs slogan. Og hvor der er vand, er der fisk. Hvis man kender de rigtige steder, er der altså rig mulighed for at få friskfanget fisk på øferien. Prøv f.eks. at tage ned på havnen i de tidlige morgentimer, når fiskekutterne kommer ind, og køb fiskene direkte af dem.  

 

Eksempel fra Anholt
DSC_7748

 

Bo

Anholt Camping, Anholt
Ordet “campingplads” får mange til at tænke ægtepar i matchende joggingsæt, hoppepude og ‘villakvarterer’ af campingvogne med havemøbler og hegn rundt om. Sådan er Anholt Camping ikke. Pladsen ligger helt ned til stranden, så man slår nærmest sit telt op direkte i sandklitterne. 

Spis og drik   

Riccos Kaffebar, Anholt
Kombiner Vesterbros hippe cafeliv med ølivets halvslidte charme, og så har du Riccos på havnen på Anholt. Her kan du slå dig ned i de udendørs pallemøbler med en flat white og hjemmebagte boller med smør. Hvis du er tidligt nok oppe (hvilket man ofte er, når man har små børn) kan du endda være så heldig at se fiskekutterne sejle ind med friske jomfruhummere, som sælges direkte fra kajen.

Orakel Bar, Anholt
Et andet fantastisk sted på Anholt er Orakel Bar, som ligger bag havnen i et gammelt oliedepot, helt ned til vandet. Her er kolde drinks, havudsigt, Buena Vista Social Club på anlægget, kurvestole, pallemøbler og stearinlys i sandet. Med andre ord, 100{ae8b515b702211f8da27fffec0d7e60933e93a1aa3cfc3f1f1efced806c3905e} laid back østemning.

IMG_0290

 

LouiseLouise Purup Nøhr er 29 år, uddannet sociolog, aktiv i Fødevarefællesskabet og mor til Lau på tre år og Frida på fire måneder. Med Frida har hun givet sig i kast med stofbleerne og deler sine erfaringer her på siden.

Scroll to Top