Mange af os ved, at en lørdagskylling til 35 kr. sandsynligvis er ensbetydende med, at den har haft et lorteliv, og at vejen til køledisken er kantet af pesticider, grundvandsforurening og alverdens dårligdomme.

Men vi glemmer ofte at tænke på, at den alt-for-billige t-shirt fra Cambodia sandsynligvis har haft tilsvarende omkostninger på sin vej ind i vores klædeskab – og med frygtelige forhold for dem, der producerer vores tøj i tilgift.

Mens der efterhånden er mange, der vælger, at mælken og agurken skal være økologisk, kniber det ofte med at vælge bæredygtigt, når vi køber nyt tøj.

Tøjmængderne er uhyrlige og bomuld er beskidt
Men det er der ellers god grund til, for lige nu køber vi danskere 16 kg nyt tøj om året, hvilket er 4 gange mere end for 20 år siden. Størstedelen af de 16 kilo bliver smidt ud, langt før tøjet er slidt op.

Rigtig meget af vores tøj er lavet af bomuld, og det bør give stof til eftertanke, for uhyrlige vilkår for verdens bomuldsproducenter og et enormt forbrug af pesticider og insektgifter er blandt nogle af de problemer, der knytter sig til bomuldindustrien.

Få et par gode råd i filmene
Fordi tøjindustrien er en af verdens største miljøskurke, er det også et område, hvor vi som forbrugere nemt kan gøre en stor forskel. Der ER heldigvis måder at vinke farvel til den sorte samvittighed, når du køber tøj, uden at du nødvendigvis behøver at få lommesmerter. Se hvordan i de følgende tre, små film, som vi har lavet for Danmarks Naturfredningsforening i samarbejde med Miljøpunkt Østerbro.

Se også vores guide til bæredygtige sneakers og jeans
.


FAST FASHION ELLER SLOW FASHION
Hvad er egentlig problemet med Fast Fashion, og hvordan er Slow Fashion løsningen?

Mød Regitze Bay, stylist og indehaver af butikken RIVER and RAVEN, der har gjort lækker slowfashion og bæredygtig mode til en levevej.

Læs mere om RIVER and RAVEN og slowfashion her.


REDUCE; REUSE; RECYCLE
Selvom mange er begyndt at købe mere bæredygtigt produceret tøj, så køber vi alt for meget tøj og det vi køber ender alt for hurtigt i skraldespanden. Mød genbrugsguruen Lama, der er medstifter af de populære byttemarkeder, og få hendes gode råd til, hvordan du bedst får nyt bæredygtigt guld i klædeskabet. 

Læs mere: Sådan får du et mere bæredygtigt tøjforbrug


CLOSE THE LOOP
I dag køber vi et stykke tøj, bruger det og smider det ud (måske genbruges det et par gange undervejs, men det ender i forbrændingsovnen). Hvis vi for alvor skal være bæredygtige, skal vi genanvende de fibre vores tøj består af. Det har mange af de store virksomheder heldigvis indset. Få styr på dine kredsløb, hvor du kan aflevere dit tøj og mød også Vigga, som sælger børne – og ventetøj på abonnement.

Få et overblik over forskellen på økologisk og konventionel bomuld i denne grafik fra Danmarks Naturfredningsforening.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top