Økologi – for hvis skyld?

 

Vi vil gerne købe økologisk – men for hvis skyld?
En økologisk kiwi fragtet hele vejen fra New Zeeland er mere bæredygtig end en dansk produceret tomat. Til gengæld er selv en økologisk bøf noget svineri, når det handler om CO2-udledning. Læs med og find ud af hvilke dagligvarer, der batter at udskifte til økologi.

Der er mange grunde til at vælge økologisk. Men uanset om du er mest optaget af egen sundhed, eller om du tænker på fremtidige generationer og gerne vil redde verden, kan det være nødvendigt at vælge sine kampe. For der er mange valg i løbet af en almindelig indkøbstur.

Tomat-dilemmaet
Hvis du er optaget af dit CO2-aftryk, så har en økologisk tomat et dårligere CO2-regnskab end en konventionel tomat, fordi udbyttet bliver lavere uden kunstgødning.

Hvis du til gengæld vil vælge den tomat, som er den sundeste for dig selv at spise, skal du helt klart vælge øko-tomater. Tomater mangler, ligesom vindruer og pebre, en beskyttende skal, der kan absorbere en del af sprøjtegifterne, så du ikke får dem indebords, når du spiser dem. Og den økologiske tomat skåner også jorden for sprøjtegifte.

dsc_0014Hurra for lokale råvarer – og containerskibe
Vi har hørt det før: Vi skal købe lokalt producerede råvarer, og vælge sæsonens grøntsager. Det giver mening. Men størstedelen af frugt og grønt har et relativt lavt CO2 aftryk, selv når det importeres langvejs fra. For de store containerskibe transporterer så meget frugt ad gangen, at det skaber mindre forurening pr. kiwi, end hvis de bliver transporteret over land i lastbil.

Hvad batter mest – at spise mindre kød eller at maden er økologisk?
Vi kommer ikke udenom det: Kød er skidt for klimaet. Rigtigt skidt. Faktisk vil en kost med mindre rødt kød og flere grøntsager vægte højere end økologi, i hvert fald når det gælder CO2-regnskabet. Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstitut. Næstvigtigst er at mindske madspild. Men det betyder ikke, at det ikke gør en forskel, at spise økologisk. Eller at du er nødt til at leve af perlebyg og plantemargarine. Den gode nyhed er, at også lidt er godt. Fordi kød er en så stor klimaskurk, batter det meget, hvis du blot skærer lidt i dit kødforbrug. Så hvis du ikke kan undvære din røde bøf, så kan du alligevel klappe dig selv på skulderen, hvis du vælger den fra lidt oftere end før. Og vælger du en økologisk bøf, fremfor en konventionel, sparer du hele 750 liter grundvand fra mødet med sprøjtegifte.

Vælg økologi for at sikre grundvandet og biodiversiteten
Klimakrisen er et faktum, og klodens fremtid afhøres især af, hvor hurtigt vi formår at omstille til vedvarende energi. Det er nok den vigtigste udfordring, verden står overfor lige nu, men det er en udfordring, der er teknologisk mulig at løse. En omstilling til vedvarende energi afhænger mere end noget andet af politisk vilje.

Derfor er det vigtigt at huske, at vi skal måle miljø på mere og andet, end vores CO2 udslip. Ved at vælge økologi er du med til at sikre rent grundvand i fremtiden. Udover sprøjtegifter og pestiider, resulterer gødningen i det konventionelle landbrug i nedsivning af kvælstoffet nitrat i grundvandet. Økologisk landbrug fremmer også biodiversiteten, da det indeholder en større varietet af ukrudt, der kan tjene som føde for blomstersøgende insekter.


DISSE VARER SKAL DU VÆLGE ØKOLOGISK

The og kaffe
Til kaffeplantager bruges mange slags kemiske pesticider. De skader – og slår i værste fald ihjel – natur, dyr og mennesker. Vælg økologiskt kaffe. Det gør en stor forskel for alle involverede.

Det kogende vand trækker giftstofferne ud af the og kaffe – så det batter også for din sundhed, at vælge de konventionelle produkter fra.

Bananer
I bananplantager bruges ekstremt miljøfarlige sprøjtemidler, der kan give arbejderne og deres børn nerveskader.

Kød
Vil du have kød fra gladere dyr? Vælg øko.
Fritgående kylling kan også anbefales, selv om den ikke er 100{ae8b515b702211f8da27fffec0d7e60933e93a1aa3cfc3f1f1efced806c3905e} økologisk – det kan godt være, at den måske har snuppet et ikke-økologisk plantefrø på den skrænt i Pyrenæerne, hvor de går og hakker i jorden, men det er ikke afgørende. Men vigtigst er det faktisk i det hele taget at spise mindre kød, hvis du vil pudse din milljøglorie.

Mælk og æg
Når du køber økologiske mejeriprodukter bidrager du til renere vand, færre kemikalier og større biodiversitet. Økokøer guffer mest på planter fra den egne gård, istedet for hardcore sprøjtet foder fra den anden side af kloden.  Økologiske æg er sundere end konventionelle. De har højere indehold af omega-3, karotener (op til 5 gange så meget), vitamin B12 og jod, mens vitamin K er det eneste, som der er lidt lavere indhold af i økologiske æg i forhold til buræg og skrabeæg.

Ikke blot undgår du giftstoffer, som det kræftfremkaldende nitrit, ved at vælge økologisk kød og mælkeprodukter. Økologisk mælk og kød indholder også betydeligt flere antioxidanter som A- og D vitamin og flere af de sunde, flerumættede fedtsyrer.

Bladgrønt
Spinat er en “jordflyder” ligesom salat, og begge planter kan drikke pesticid via stilken. I modsætning til salat, kan man ikke fjerne de yderste blade af spinaten. Uden en beskyttende skal, til at absorbere pesticider, giver det mening at vælge økologisk bladgrønt.

Kartofler
Der er pesticider i vores vandløb, og regnen der falder over os. Ved at vælge økologisk spredes mindre gift i naturen. Kartofler er blandt de afgrøder, der bliver sprøjtet mest.

Æbler, vindruer og peber
Æbler og vindruer hører til de mest pesticidholdige frugter. Derfor bør man vælge økologi, også når man køber æblejuice, rosiner og vin. Blandt grøntsager er peber en af de pesticideslemme, og når det kommer til bær, bør du tænke dig om, hvis du har hang til jordbær, der vokser tæt på jorden og kræver mange sprøjtegifter for at bekæmpe de bakterier, der findes i jorden. Men også når det gælder pærer og andet frugt og grønt, der har en meget tynd skal, er maden ekstra udsat for sprøjtemidler.

Kilder: Tænk.dk, Naturskyddsföreningen, Concito, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus, Økologisk Landsforening

Scroll to Top