bio-affald

Det organiske guld

fffff
 

Det madaffald, vi danskere smider i skraldeposen under køkkenvasken udgør ca. 40 {ae8b515b702211f8da27fffec0d7e60933e93a1aa3cfc3f1f1efced806c3905e} af det samlede husholdningsaffald. Det er værdifulde ressourcer, der i bogstavelig forstand går op i røg, når vi sender det til forbrændingsanlægget. For selv om forbrændingsanlægget producerer energi og varme, brænder det våde madaffald dårligt, og det kan udnyttes langt bedre til biogas.

Men fra sensommeren 2017 skal det endelig være slut med at brænde det “organiske guld” af i Københavnsområdet. Villaejere har allerede mulighed for frivilligt at melde sig til at sortere bioaffald, og nu er turen omsider også kommet til etagebyggerier.

I august måned rulles bioaffalds-beholdere på plads i byens baggårde, og de første 300.000 borgere får udleveret en “startpakke” bestående af en lille grøn spand og bionedbrydelige affaldsposer.

Du kan se, hvornår hver bydel i København får beholdere til bioaffald her. 

Det er gode nyheder, for så kan ALT madaffald (tilberedt, råt, muggent, råddent, dine brugte teposer og køkkenrulle, knogler og ben) blive sendt til biogasanlægget. Her bliver det omdannet til energi, og biprodukterne kan blive til muld, som vi kan udvinde nitrogen og fosfor af. Det er meget værdifulde organiske stoffer for landbruget, og muldet kan sikre, at vi får ført dem tilbage i jorden. Samtidig skånes miljøet for farlige drivhus- og metangasser. What´s not to like?

Organisk affald er fx:
– Alt madaffald uden fødevareemballage både tilberedt og råt.
– Frugt og grøntsager, kød, knogler og ben, fisk og skaldyr
– Æg og æggeskaller
– Afskårne blomster
– Brugt køkkenrulle
– Kaffe og kaffefiltre, teposer og teblade.


Læs også den helt store guide til affaldssortering her.

Scroll to Top